gov.ua
Державні сайти України
Мінекономіки
Інформаційні ресурси
Міністерство економіки України
Головна / Публічні закупівлі / Консультації з питань закупівель / Консультації з питань публічних закупівель
Меню
- Cемінари для бізнесу: Операції в Україні, що фінансуються Світовим банком і Цільовим фондом URTF
- Інформація про реформу публічних закупівель
- Інформаційний ресурс
- Політика
- Міжнародна діяльність
- Консультації з питань закупівель
- Нормативно-правові акти
- Професіоналізація
- Аналітика та методологія
- Результати моніторингу дотримання вимог щодо ступеня локалізації виробництва предметів закупівлі, внесених до переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації виробництва
- Методології щодо особливостей закупівель
- Огляд закупівельної практики на основі дослідження конкурентних процедур закупівель за участю нерезидентів
- Державні закупівлі (Архів)
- Оприлюднення роз’яснень
- Роз’яснення стосовно застосування законодавства у сфері державних закупівель
- Звіти
- Нормативно-правові акти
- Листи інформативного характеру
- Листи-повідомлення щодо здійснення моніторингу державних закупівель
- Висновки за результатами здійснення Уповноваженим органом моніторингу державних закупівель
Тема: | Інше |
Тема розширена: | Використання нецінового критерію "Відстань від потужності з виробництва продукту до замовника" |
Суть питання: |
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у документі №3304-04/20327-06 від 02.04.2021 надало чітке роз’яснення, що перелік нецінових критеріїв оцінки який наведений в пункті 3 частини3 статті 29 Закону України «Про публічні закупівлі» (Закон) не є вичерпним, що дає право Замовникам застосовувати критерії оцінки, визначені Замовником самостійно на підставі особистих потреб, а не тільки перелічені частиною третьою статті 29 Закону. Управління освіти має закупити на наступний 2022 рік продукти харчування виключно натуральні, згідно постанови Кабінету Міністрів України № 305 від 24 березня 2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» ( частина 47 Порядку), а також спільних наказів МОН України та МОЗ України від 17.04.2006 р. № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних закладах» ( пункт 4.7.Інструкції). Натуральні продукти по визначенню мають короткий строк зберігання. Тому Управління вимушене вимагати від Постачальників поставку продуктів до комори кожного окремого закладу освіти з терміном придатності не менше ніж 90% від загального терміну зберігання. Поставити до всіх закладів освіти Управління продукти одночасно Постачальник не зможе. На це потрібен час, іноді досить тривалий, в зв’язку із значною відстанню від Виробника до Замовника. При цьому деякі продукти ( наприклад, молочні) мають загальний термін зберігання, який вимірюється в годинах ( натуральне молоко – 72 години). Таким чином, щоб дотриматись вимоги доставки продукту з терміном придатності не менше ніж 90% від загального терміну зберігання, з моменту виготовлення такого молока на заводі ( сходу з конвеєра) до моменту вивантаження його в коморі закладу освіти має пройти не більше 7 годин. Тому Управління освіти зацікавлено, щоб потужність з виробництва молочних продуктів була якомога ближче до Управління, щоб отримати свіжий продукт з терміном придатності не менше ніж 90% від загального терміну зберігання. Виходячи з наведеної потреби, Управління має намір використати неціновий критерій, який дасть впевненість в тому , що всі вказані вимоги будуть виконані. Таким критерієм може бути відстань від потужностей з виробництва продукту до Замовника, а саме: 1. Ціна-70%; 2. Відстань від потужності з виробництва продукту до Замовника -30%; • Відстань від потужності з виробництва продукту до Замовника менше 20 км - 30%; • Відстань від потужності з виробництва продукту до Замовника від 20 км до 40 км - 20%; • Відстань від потужності з виробництва продукту до Замовника від 40 км до 60 км - 10%; • Відстань від потужності з виробництва продукту до Замовника більше 60 км - 0%; Такі нецінові критерії складено Управлінням на основі прикладу № 1, наведеному у документі №3304-04/20327-06 від 02.04.2021 Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України «1. Послуги їдалень (послуги з забезпечення донорів харчуванням (обідом) ДК 021:2015: 55510000-8». Просимо надати роз’яснення: 1. Чи правомірно використовувати в якості нецінового критерію критерій «Відстань від потужності з виробництва продукту до Замовника» при закупівлі молочних продуктів для харчуваня дітей у закладах освіти? 2. Чи не суперечить такий критерій вимогам Закону України «Про публічні закупівлі» ? |
Додаткові матеріали: | |
Відповідь на запит 1022/2021 | |
Шановний користувачу, повідомляємо, що відповідь на аналогічне за змістом питання міститься у запиті № 1011/2021, розміщеному на Інформаційному ресурсі Уповноваженого органу з питань закупівель за посиланням: https://www.me.gov.ua/InfoRez/Details?id=2eee5e3b-ddaa-4b16-9de3-bc8dbbb10c3b&lang=uk-UA |
|
Відповідь надано: | Департаментом сфери публічних закупівель Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України |
Теги: | Тендерна документація |