Мінекономіки оприлюднило звіт за результатами обстеження закладів загальної середньої освіти в рамках реформування системи шкільного харчування.
Нагадуємо, що восени 2019 року, за ініціативою Першої леді Олени Зеленської, було створено міжвідомчу робочу групу з метою вивчення поточного стану системи харчування в українських школах. До складу робочої групи увійшли представники Мінекономіки, МОЗ, МОН, Держпродспоживслужби, АМКУ та народні депутати.
Так, на початку цього року Мінекономіки спільно з МОН, МОЗ та за участі органів місцевого самоврядування, місцевих фахівців у сферах освіти, медицини та безпечності харчових продуктів, було проведено комплексне обстеження шкіл майже на всій території України.
Всього було обстежено 500 міських та сільських шкіл, у яких навчається понад 300 тис. учнів. Метою обстеження було виявлення всіх проблемних аспектів на ланцюжку від виробника харчових продуктів до отримання учнем готової страви. В тому числі – підходи до організації харчування, наявність дієтичних столів, стан дотримання вимог безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, стан приміщень та обладнання, рівень забезпечення гарячим харчуванням.
В результаті обстеження закладів виявлено низку ключових проблем, зокрема:
-
відсутність харчування для дітей з особливими харчовими потребами (дієтичні столи);
-
низька динаміка запровадження та використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР);
-
зношене та застаріле обладнання;
-
низький рівень обізнаності щодо повноцінного харчування;
-
недостатній рівень знань в частині закупівлі харчових продуктів.
Наступним кроком є реалізація заходів направлених на вирішення цих проблем, а саме:
-
удосконалення нормативно-правової бази, в тому числі щодо норм харчування;
-
створення належних умови для безпечного та якісного харчування;
-
оновлення та модернізація харчоблоків;
-
проведення просвітницької роботи щодо повноцінного харчування.
Наразі Мінекономіки завершує розробку низки документів, які спрямовані на реалізацію Плану заходів з реформування системи шкільного харчування, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.08.2020 № 1008-р.:
-
Методологія щодо особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;
-
Методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах НАССР для закладів освіти;
-
Гігієнічні вимоги до харчоблоків закладів загальної середньої освіти.
З результатами звіту можна ознайомитися у вкладенні (звіт і презентація).