3 грудня відбулося підсумкове засідання міжвідомчої робочої групи щодо розробки Стратегії продовольчої безпеки України. Робоча група створена за дорученням Прем’єр-міністра України під головуванням Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка.
В Україні виробляється достатньо продовольства для забезпечення здорового харчування. Проте, частина населення має обмежений доступ до необхідних харчових продуктів через низьку купівельну спроможність. Відповідно, це призводить до росту захворюваності, зниженню життєвої та ділової активності, економічних збитків.
Так, згідно прогнозів FAO, якщо актуальні моделі харчування збережуться до 2030 року, то рівень світових щорічних витрат у сфері охорони здоров’я, пов’язаних із смертністю та неіфекційними захворюваннями, досягне 1,3 трлн. доларів США. Розрахунки FAO показують, що щорічні втрати ВВП складають 5%.
Тому з метою зниження рівня захворюваності, забезпечення повноцінного доступу кожної людини до продовольства, продовольчої незалежності та сталого розвитку сільського господарства напрацьовується Стратегія продовольчої безпеки України.
Стратегія передбачає упродовж всього періоду її реалізації спільну та скоординовану діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування у партнерстві з науковими установами, інститутами громадянського суспільства, міжнародними організаціями та бізнесу.
«Реалізація Стратегії дасть можливість забезпечити продовольчу незалежність, підвищити якість життя людей та стимулювати агровиробництво. Це у свою чергу надасть можливість нарощувати експорт сільськогосподарських і продовольчих товарів, забезпечуючи надходження валютних коштів та зростання ВВП», - прокоментував Міністр Ігор Петрашко.
Інформаційні ресурси
Повідом про корупцію |
Розрахунок середньоринкової вартості автомобілів |
Бази даних у сфері технічного регулювання; |
Єдиний державний портал адміністратівніх послуг |
Державні закупівлі |
Міністерство економіки України |
01008, Україна, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2 |