З липня 2022 року Уряд запровадив проект єРобота, за яким можна отримати від держави безповоротну грантову допомогу для започаткування чи розвитку бізнесу. Найзатребуванішою серед українців є програма мікрогрантів “Власна справа”, за якою можна отримати до 250 тис. грн. Продовжуємо знайомити вас з героями-переможцями цієї програми.
Тетяна Чернікова з родиною після початку повномасштабної війни переїхала з Харкова до селища Оржиця на Полтавщині. Тут вона заснувала виробництво готової їжі тривалого зберігання під брендом Green for you Food.
“Під час війни ми самі стали переселенцями, і дуже багато людей так само опинилися в умовах без води, їжі або без можливості приготувати собі щось поїсти. Ми бачили, як у Маріуполі люди готують їжу на вогні, і це було дуже важко. Тому ми вирішили, що потрібно готувати страви, які можуть довго зберігатися без холодильника, які будуть смачні як вдома, і які можна взяти з собою та поїсти в будь-яких умовах”, – пояснює Тетяна.
Розширити свій бізнес підприємиця змогла завдяки державній грантовій програмі “Власна справа”, яка впроваджується Міністерством економіки України. Минулого року вона отримала грант, який витратила частково на закупівлю сировини, частково на обладнання, частково на сплату оренди. За грантові кошти на виробництві встановили автоклав, куттер для подрібнення сировини та індукційну піч.
Зараз Green for you Food виготовляє понад 40 видів перших та других страв і десертів. Серед них – страви з овочів, м’яса, каші, закуски (ікра кабачкова, бурякова, паштет) та солодка серія – джеми і чаї. Страви доводять до стану напівготовності на професійній кухні, запаковують у реторт-пакети і стерилізують в автоклаві. Завдяки цьому традиційна їжа може зберігатися довгий час без холодильника. На виробництві не використовують консервантів та інших хімічних додатків. Страви уже готові до вживання, їх не потрібно варити чи додавати води – достатньо просто розігріти в окропі чи на сковорідці.
“Ми готуємо традиційні, звичні для української кухні, страви: голубці, каші з м’ясом, картоплю з м’ясом, тушковану капусту. Їх усі готують у себе вдома”, – каже засновниця виробництва.
Така продукція має попит під час війни. “Ми орієнтовані на військових, які хотіли б урізноманітнити свій раціон смачною домашньою їжею, а також на людей, які багато працюють і не мають можливості готувати, або чоловіків, які відправили своїх дружин за кордон, і теж не мають можливості чи не вміють готувати”, – каже Тетяна.
Після війни вона прогнозує, що продукція матиме попит серед туристів, рибалок та інших людей, які в дорозі або в екстремальних умовах можуть поїсти смачної домашньої їжі.
Потужності виробництва нині дозволяють виготовляти до 10 тисяч упаковок продукції на місяць. Основна частина продається через інтернет-магазин та локальні заклади торгівлі в межах Полтавської області.
Окрім того, підприємиця співпрацює з волонтерськими і благодійними організаціями, тож таку їжу передають у регіони, які постраждали від бойових дій, а також на фронт.
Нагадаємо, урядовий проект єРобота включає грантові програми, спрямовані на стимулювання підприємницької діяльності та створення робочих місць. Зокрема, це програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу, грантів на створення й розвиток переробних підприємств, закладки саду та виноградарства, тепличного господарства. Подати заявку на отримання гранту можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду ведення бізнесу. Подача заявки здійснюється через портал Дія.
Інформаційні ресурси
Повідом про корупцію |
Розрахунок середньоринкової вартості автомобілів |
Бази даних у сфері технічного регулювання; |
Єдиний державний портал адміністратівніх послуг |
Державні закупівлі |
Міністерство економіки України |
01008, Україна, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2 |